Apotheek Delfshaven

Schiedamseweg 5a-7c 3026 AA Rotterdam Tel:010-4771364 Fax:010-4766380

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Voedselallergie bij kinderen

Inhoud

Voedselallergie bij kinderen

Wat is voedselallergie bij kinderen?

Als je kind niet goed tegen bepaald voedsel kan, krijgt het steeds dezelfde klachten als het dit eet.

Bijvoorbeeld melk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, soja, sesamzaad of tarwe.

Eet je kind dit niet meer, dan gaan de klachten weg.
Als je kind het daarna wel weer eet, komen de klachten terug.

De klachten kunnen komen door een allergie. Dat is een overdreven reactie van de afweer op een stof van buitenaf.
Maar meestal komen de klachten door iets anders. Bijvoorbeeld doordat je kind te weinig van een eiwit in de darmen heeft, waardoor het niet tegen melk kan. Als je kind vooral buikpijn heeft, lees dan waar buikpijn bij kinderen door kan komen.

Als je kind niet tegen bepaald voedsel kan, kan dat door verschillende dingen komen.

Te weinig van een eiwit in de darm

De klachten kunnen komen doordat je kind in de darmen te weinig van een eiwit heeft.

Er is bijvoorbeeld te weinig eiwit om melk te verteren. Dit eiwit heet lactase. Je kind krijgt dan last van buikpijn, diarree of veel winden laten als het melk heeft gedronken. Of als het iets heeft gegeten waar melk in zit.
Dit noemen we lactose-intolerantie.

Je kind krijgt meestal geen klachten van een beetje melk of bewerkte melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt).

Voedsel-allergie

De klachten kunnen ook komen door een voedsel-allergie. De afweer van het lichaam reageert dan overdreven op bepaald voedsel, zoals:

  • melk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, pinda, soja, sesamzaad of tarwe

Bij een voedsel-allergie krijgt je kind meestal meteen klachten na het eten van het voedsel. Vaak krijgt je kind verschillende soorten klachten tegelijk. Dat komt doordat de afweer overal in het lichaam overdreven reageert.

Andere allergie

Als je kind een andere allergie heeft, zoals hooikoorts, kan het ook jeuk of een branderig gevoel in mond en keel krijgen door sommige vruchten en noten. De eiwitten in vruchten en noten lijken namelijk erg op de eiwitten waar je kind allergisch voor is. Zoals stuifmeel van een boom of plant bij hooikoorts.

Je kind kan klachten krijgen als het deze vruchten of noten eet:

  • steenvruchten: pruimen, kersen, perziken, abrikozen
  • pitvruchten: appels, peren
  • noten: hazelnoten, walnoten, amandelen

Je kind eet bijvoorbeeld een perzik. Daarna krijgt het een branderig gevoel in mond en keel. De lippen kunnen ook dik worden.

Ontstekingen in de darm door gluten

Ontstekingen in de darm door het eten van gluten heet coeliakie. Gluten zit in granen en graanproducten, zoals brood of pasta. Je kind kan dan darmklachten krijgen, zoals buikpijn en diarree. Maar ook andere klachten, zoals niet goed groeien of gewicht kwijtraken.

Coeliakie is geen allergie, maar een ziekte waarbij de afweer het eigen lichaam aanvalt. Bij een allergie valt de afweer een stof van buitenaf aan.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Spoed: Bel direct de huisarts, de huisartsen-spoedpost of 112 als je kind opeens 1 of meer van deze klachten heeft:

Heeft je kind een allergie-pen, gebruik die dan. Bel daarna meteen de huisarts, de huisartsenpost of 112.

Maak een afspraak bij de huisarts als 1 van deze dingen voor je kind klopt:

  • Je denkt dat je kind niet tegen een bepaald soort eten of drinken kan. En je wilt uitzoeken waar je kind niet tegen kan.
  • Je denkt dat je kind een voedsel-allergie heeft.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antihistaminica
Anti-allergie medicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Ze kunnen de voedselovergevoeligheid niet genezen, maar kunnen wel helpen om klachten tijdelijk te verminderen. Bij acute voedselallergie wordt het antihistaminicum cetirizine soms gebruikt.

Terug naar overzicht